• Bo van Scheyen

Krampus

Bijgewerkt op: 21 okt 2020

Zal ik wel, of zal ik niet? Ik hou niet van de zwarte pietendiscussie. Heb me er ook bijna nog niet over uitgelaten. Maar het moet uit mijn systeem. Want het valt me gewoon op. In geen enkele reclamefolder of tv-commercial kom ik zwarte piet tegen. Angstvallig wordt hij, het knechtje van de Sint, buiten beeld gehouden. Ik vind dat ronduit belachelijk en eigenlijk ook wel een beetje triest.

En dat roetveeggedoe, daar krijg ik al helemaal buikpijn van. Of het een goed idee is?

Of het de tand des tijds zal weerstaan? Ik weet het niet. Ben het er iet mee eens.

Ik vind nog steeds dat het een kinderfeest is. Dat we misschien van het zwarte roet af moeten, daar kan ik wel inkomen. Maar geef de mens dat de vrijheid er zelf mee te spelen en laat het knechtje dan maar alle kleuren van de regenboog krijgen, verander de zwarte krullen in blond of rood of laat kinderen zelf verzinnen hoe de knecht van Sinterklaas er uit moet komen te zien. Wist je dat ze in Oostenrijk ook Sinterklaas vieren? Daar heeft Sinterklaas krampussen als zijn knechten.

Geloof me dat zouden wij ons hier ook niet kunnen voorstellen, laat staan dat we het zouden willen. Maar ook daar zijn er oplossingen bedacht omdat men er achter kwam dat kinderen er traumatische ervaringen aan over hielden. Kijk en daar komt dan toch die overeenkomst met het gezeur hier over zwarte pietjes om de hoek kijken. Laten we aardig zijn naar elkaar en geef de overgang wat natuurlijke ruimte.


23 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven